Een inboedelverzekering afsluiten? Houd rekening met deze tips!
| 17 maart 2022Wanneer je in je woning even goed om je heen kijkt zal je kunnen vaststellen dat je door de jaren heen ongetwijfeld heel wat verschillende spullen hebt gekocht. Voor al deze spullen geldt dat ze onder de zogenaamde inboedel vallen. Het betreft hier dan ook spullen die je bij een mogelijke verhuis zonder probleem mee zal kunnen nemen. Niet alleen is er sprake van heel wat verschillende spullen, daarnaast spreekt het voor zich dat je ook rekening zal moeten houden met een significante waarde waar deze spullen over beschikken. Het afsluiten van een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je de waarde van al deze spullen perfect kan verzekeren. Wil je hier nu graag meer over ontdekken? Dan is het zeker een aanrader om de onderstaande informatie door te nemen!
Wat valt er allemaal onder de inboedelverzekering?
De inboedelverzekering dekt zoals de naam reeds laat vermoeden de inboedel die zich in een woning bevindt. Voor heel wat mensen is het niet helemaal duidelijk om welke spullen het dan precies gaat. Eigenlijk is dit vrij eenvoudig. Voor de inboedel geldt dat alles eronder valt wat bij een verhuizing naar een andere woning mee kan worden genomen. Met andere woorden, het betreft hier de zaken die niet vast zitten aan de woning. Voor bijvoorbeeld de infrastructuur van de keuken geldt dus dat ze onder de opstal valt. Voor de keukentoestellen geldt dit niet. Deze worden tot de inboedel gerekend.
Wordt ook de inboedel buitenshuis verzekert?
Een zeer belangrijke vraag die vaak wordt gesteld heeft betrekking tot het feit of inboedel buiten de woning ook onder de inboedelverzekering valt of niet. Dat is een zeer goede vraag. Standaard is het zo dat dit niet het geval is. Op het moment dat de inboedel de woning verlaat dien je er dan ook rekening mee te houden dat deze niet langer is verzekert. Dit tenzij je ervoor hebt gekozen om een aanvullende verzekering af te sluiten voor je inboedel.
Indien je een inboedelverzekering afsluit zal je kunnen vaststellen dat je er eveneens voor kan kiezen om een zogenaamde buitenshuisdekking af te sluiten. Het spreekt voor zich dat er aan een dergelijke polis extra kosten zijn verbonden, maar daar tegenover staat dat je inboedel bijvoorbeeld ook onderweg is verzekert. Deze verzekering kan dus zeer interessant zijn voor mensen die vaak mobiel werken of voor zij die bijvoorbeeld over een camper beschikken. In ieder geval, standaard is het dus helaas zo dat je inboedel niet is verzekert wanneer ze de woning verlaat.
Welke soorten inboedelverzekeringen bestaan er?
Er wordt in de praktijk vaak gedacht dat de polisvoorwaarden van een inboedelverzekering altijd dezelfde zijn. Dat is niet helemaal correct. Het is in de praktijk dan ook zo dat er een keuze dient te worden gemaakt tussen twee verschillende soorten verzekeringen. Het gaat hierbij concreet om:
- De extra uitgebreide verzekering;
- De allrisk verzekering.
Voor de extra uitgebreide verzekering geldt dat ze reeds een ongelofelijk groot pakket boordevol met interessante dekkingen voorziet. Er is echter één dekking die ontbreekt. We hebben het hierbij dan om een dekking die de zelf veroorzaakte schade verzekert. Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet meteen een vereiste te zijn, maar toch kan deze dekking vaak aardig van pas komen. Wil je graag dat ook deze dekking mee wordt verzekerd met jouw inboedelverzekering? In dat geval je verplicht zijn om de zogenaamde all risk af te sluiten. Let wel, deze verzekering is uiteraard een stukje duurder.
Welke aanvullende verzekeringen zijn er allemaal?
Eén van de verschillende standaard inboedelverzekeringen afsluiten is op zich reeds zeer interessant. Het is echter zo dat er in de praktijk ook nog sprake is van verschillende aanvullende verzekeringen die afgesloten kunnen worden. Eén van deze verzekeringen, de zogenaamde buitenhuisdekking hebben we reeds aangehaald. Er zijn echter nog andere aanvullende polissen. Denk hierbij aan:
- De glasverzekering;
- De kostbaarhedenverzekering.
Voor deze laatste geldt dat ze erg interessant is voor mensen die bijvoorbeeld graag kunst zien of ervoor hebben gekozen om te investeren in bijvoorbeeld antieke meubelstukken. Voor deze verzekering geldt dat ze de dagwaarde hanteert in plaats van de aankoopwaarde. Dat is gezien de prijsevolutie waar vaak sprake van is geen overbodige luxe, integendeel.
Kan je besparen op de kosten van je inboedelverzekering?
Er bestaan in de praktijk verschillende tips die je kunnen helpen om te besparen op je inboedelverzekering. Je dient je er echter altijd van bewust te zijn dat niet elke optie even interessant is. Het is namelijk zo dat verschillende bespaarmogelijkheden er helaas ook voor zorgen dat er wordt geraakt aan de dekkingen waar je op kan rekenen. Met andere woorden, je moet dan wel minder voor je verzekering betalen, daar staat tegenover dat er ook sprake is van minder goede dekkingen. Gelukkig kan het ook anders. Er bestaan in de praktijk dan ook wel degelijk verschillende bespaarmogelijkheden die de kwaliteit van je verzekering niet aantasten.
Inboedelverzekeringen vergelijken is altijd interessant
Ga je een inboedelverzekering afsluiten en wil je daarbij kunnen rekenen op de laagst mogelijke kosten? Dan is het altijd een goed idee om een vergelijking uit te voeren. Van belang is wel dat je tijdens een dergelijke vergelijking appelen met appelen en peren met peren gaat vergelijken. Vaak is het zo dat de nadruk alleen komt te liggen op de premie van de verzekering zonder dat er daarbij aandacht wordt besteed aan de dekkingen. Het spreekt voor zich dat er op die manier zomaar een verkeerd beeld kan worden gecreëerd en dat kan niet de bedoeling zijn.
Zorg voor een nauwkeurige bepaling van de waarde van de inboedel
De premie die moet worden betaald voor de inboedelverzekering wordt voor een groot deel bepaald door de waarde waar de inboedel over beschikt die moet worden verzekert. Omwille van deze reden is het van zeer groot belang om een correcte inschatting van de inboedel te realiseren. Schat je de waarde van die inboedel te hoog in? Dan kan dat er in de praktijk voor zorgen dat je eigenlijk een veel te hoge premie voor de verzekering voor je inboedel zal moeten betalen. Dat zonder dat je bij een eventueel schadegeval ook daadwerkelijk zal kunnen rekenen op een hogere uitbetaling trouwens. Een correcte inschatting van de waarde van de inboedel is dus zeer belangrijk.